ΕΤ-1 - This is the end ...

Ελληνική τηλεόραση ... Facts report


1951
Σύμφωνα με τον νόμο 1663 προβλέπεται η ίδρυση και λειτουργία ραδιοτηλεοπτικών σταθμών των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και της Υπηρεσίας Ενημέρωσης Ενόπλων Δυνάμεων (ΥΕΝΕΔ) που θα είχε την αρμοδιότητα για την εγκατάσταση και λειτουργία ραδιοτηλεοπτικών σταθμών.

1966
Επίσημη έναρξη της Ελληνικής κρατικής τηλεόρασης (ΕΙΡ) (είχαν προηγηθεί στις αρχές της δεκαετίας πειραματικές μεταδόσεις εκπομπών από τη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης). Την ίδια χρονιά τίθεται σε λειτουργία και το πρόγραμμα της Τηλεόρασης των Ενόπλων Δυνάμεων (ΤΕΔ), το οποίο μετεξελίσσεται το 1968 σε ΥΕΝΕΔ.

1969
Διεθνής απευθείας σύνδεση με το κύκλωμα της Eurovision για τη μετάδοση της προσεδάφισης του πληρώματος του Απόλλο 12 στη Σελήνη.

1970
Το Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοτηλεόρασης μετεξελίσσεται σε Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης (Ε.Ι.Ρ.Τ). Ένα χρόνο αργότερα (1971)  ξεκινούν τα μουσικοχορευτικά και επιθεωρησιακά shows για τις βραδιές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς (αυτά στα οποία η Απόλυτη παρουσίαζε κάθε Πρωτοχρονιά το νέο της Καρβελικό album). To 1972 ξεκινούν και τα πρωινάδικα ...

1975
Με τη μεταπολίτευση, το Ε.Ι.Ρ.Τ μετατρέπεται σε Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση (Ε.Ρ.Τ) με σκοπό την «ενημέρωση, την επιμόρφωση και την ψυχαγωγία του Ελληνικού λαού». Το 1977 καλύπτεται για πρώτη φορά προεκλογικός αγώνας. Το χρώμα μπαίνει στην τηλεοπτική μας ζωή μόλις δύο χρόνια αργότερα (1979) στην ΕΡΤ με το σύστημα Secam (η ΥΕΝΕΔ παρέμεινε ασπρόμαυρη).

1982
Αποστρατικοποίηση της ΥΕΝΕΔ και μετονομασία της σε ΕΡΤ-2. Παράλληλα η ΕΡΤ μετονομάζετε σε ΕΡΤ-1.

1988
Λίγο πριν την έναρξη της ιδιωτικής τηλεόρασης (τέλη 1989) και την πρώτη μας γνωριμία με τη δορυφορική τηλεόραση (Super Channel, TV5, SAT1, RAI Due, CNN κ.α.) και το zapping, η ΕΡΤ χάνει οριστικά το "Ρ" της και τα κανάλια ονομάζονται πλέον ΕΤ-1 και ΕΤ-2.

1994
Έναρξη συνδρομητικής τηλεόρασης (call me Filmnet).

1997
Τελευταία μετονομασία της ΕΤ-2 σε ΝΕΤ.

1999
Έναρξη ψηφιακής δορυφορικής τηλεόρασης (call me Nova).

2011
Η ΕΤ-1 πέφτει θύμα του ΔΝΤ και κατεβάζει ρολά ... Το πανελλήνιο έρχεται αντιμέτωπο με το πιο καίριο ίσως ερώτημα κάθε νοικοκυριού ... Ποιο κανάλι θα πάρει τη θέση "1" στο τηλεκοντρόλ...

Το m-AD-ness αποχαιρετά το ιστορικό κανάλι παραθέτωντας τις πιο πρόσφατες  καμπάνιες που είχε στο αρχείο του ...

"Δεν αφήνει ασυγκίνητο κανένα"


"Τηλεόραση με δέκτη νοημοσύνης" (2004)




"Καλοκαίρι στην ΕΡΤ" (2011)




The end




3 σχόλια:

LiDa είπε...

αν και τα προγράμματά της ήταν τοσο πιασάρικα όσο τα σποτάκιαν της, ίσως να ηταν ακομα εδώ.

Νίκος Κιτωνάκης είπε...

Το πρόβλημα της κρατικής τηλεόρασης είναι ότι είναι πληκτική και αδιάφορη -αυτό που χρειαζόταν δεν είναι να κλείσει ένα κανάλι, αλλά να επαναπροσδιορίσει η ΕΡΤ συνολικά το ρόλο και την ταυτότητά της.

mADman είπε...

@ Lida: Οντως οι διαφημίσεις είναι over-promising και αποδεικνύουν την εθελοτυφλία και τον σνομπισμό της Δημόσιας τηλεόρασης ...

@ Πιγκουίνο: Δυστυχώς οι τηλεθεάσεις εκπομπών τύπου show του Μάικ Λαμάρ με τη Βίκυ Βανίτα, Μουσικόραμα, Κόκκινοι γίγαντες άσπροι νάνοι και παιχνίδια χωρίς σύνορα με τη Δάφνη Μπόκοτα ανήκουν στο ένδοξο παρελθόν της ΕΡΤ ... τώρα πια δε σώζεται με τίποτα ...